Username:

Password:

Fargot Password? / Help

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felul 1: CIORBA DE DOVLECEL

 Ingrediente:

  • 1,5 litri apa
  • 1 dovlecel
  • 1 morcov mare
  • 4 cartofi
  • 1/2 telina mica
  • 4-5 frunze tarhon
  • 2 lingurite ulei de masline
  • sare si piper dupa gust

 

Preparare:

Apa se pune la fiert, telina si morcovul se curata si se spala. Telina se da pe razatoarea mare, iar morcovul se taie rondele si se pun impreuna la fiert. Se curata si se taie apoi cartofii in cubulete si se pun la fiert alaturi de morcov si telina. Dovlecelul nu se curata de coaja, se spala foarte bine, se indeparteaza capetele si apoi se taie in cubulete mari. Dovlecelul se pune la fiert abia dupa celelalte ingrediente sunt fierte aproape integral. Dupa ce s-a adaugat dovlecelul se lasa sa mai dea in cateva clocote si se opreste focul. Se adauga apoi uleiul, tarhonul maruntit, sare si piper. Oala se acopera cu un capac si se lasa cateva minute sa se patrunda gusturile inainte de servire.

 

Felul 2: HRISCA CU SEMINTE DE DOVLEAC

 Ingrediente:

  • 200 g hrisca
  • 3 linguri ulei de floarea soareleui presat la rece/de masline
  • seminte de dovleac
  • sare dupa gust

 

Preparare:

Se pun la fiert 400 ml apa (doua unitati de apa la o unitate de hrisca). Intre timp hrisca se spala in doua-trei ape (ca sa fie mai gustoasa, inainte de fierbere puteti cali hrisca intr-o tigaie, fara ulei). Dupa ce incepe sa fiarba apa, se adauga hrisca si se amesteca cu lingura. Cand apa incepe sa fiarba din nou, faceti focul mic, acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba incet aprox. 30-40 minute. Pentru un aspect cat mai placut, este important sa nu mai amestecati hrisca dupa ce a inceput sa fiarba, asttfel incat hrisca sa ramana intreaga. Dupa ce hrisca a absorbit toata apa in care a fiert, se stinge focul si se mai lasa 15 minute sub capac sa se patrunda bine. Se adauga apoi uleiul si sarea si se amesteca usor. Inainte de servire se adauga semintele de dovleac rumenite putin in tigaie.

Hrisca se serveste impreuna cu:

RULOURI DE DOVLECEL CU TOFU

Ingrediente:

  • 1 dovlecel
  • 2-3 frunze de busuioc proaspat
  • 1 rosie
  • 100 g tofu/telemea
  • 6 lingurite de smantana
  • chimen macinat
  • nucsoara
  • smantana
  • ½ lamaie
  • 6 ciupercute marinate
  • marar pentru ornat

 

Preparare:

Dovlecelul se curata si se taie pe lungime in felii cu o grosime de 2-3 mm. Rosia se spala, se taie in jumatate, iar din jumatate se taie 6 feliute. La baza feliei de dovlecel se pune jumatate de feliuta de rosie, o ciupercuta marinata, o frunza de busuioc si un cubulet de tofu/telemea si apoi se ruleaza cu grija. In smantana se pune putina nucsoara, chimen macinat si zeama de lamaie, dupa gust si se pune cate o lingurita de smantana deasupra fiecarui rulou. La final se presara mararul.

Desert: INGHETATA CU KIWI

 Ingrediente:

  • 4 kiwi
  • 3 caise
  • 2 banane
  • 4 linguri de miere
Preparare:

Fructele se pun la congelator in coaja. Se scot din congelator cu aprox 15 minute inainte de preparare. Kiwi se curata si se taie cubulete mari, la fel si bananele. Caisele se taie de asemenea in cubulete mari, insa sa pastreaza coaja. Inghetata se obtine prin blenduirea fructelor pana cand acestea ajung la o consistenta moale, fina, ca de inghetata. Spre finalul procesului de blenduire se adauga mierea (puteti pune mai mult de 4 linguri daca preferati  mai dulce, mai ales avand in vedere ca kiwi-ul este relativ de acrisor). Se serveste imediat.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felul 1: SUPA DE FASOLE VERDE

Ingrediente:

  • 2 litri apa
  • 800 g pastai fasole verde
  • 1 morcov mare
  • 1/2 telina mica
  • 1 legatura patrunjel
  • 2 lingurite ulei
  • 400 ml bulion
  • sare dupa gust

 

Preparare:

 Apa se pune la fiert, se curata si se spala telina si morcovul, se dau ambele pe razatoarea mare si se pun in apa. Fasolea se spala bine, se rup coditele, se rup pastaile in doua sau trei, in functie de cat sunt de lungi si apoi se pun la fiert impreuna cu morcovul si telina. Se lasa sa dea in cateva clocote pana fierb bine toate ingredientele. Se adauga apoi bulionul  si se mai lasa cateva minute pe foc. La final se pune uleiul si patrunjelul tocat marunt, apoi se adauga sare dupa gust.

 Felul 2: CLATITE CU BRANZA SI LASTARI DE FASOLE MUNG

 Ingrediente:

  • 300 g faina
  • cimbru
  • 5 linguri ulei de masline
  • 1/2 lingurita turmeric
  • 2 linguri cimbru
  • sare dupa gust
  • 200 g telemea de vacuta
  • 100 g lastari fasole mung
  • ½ legatura patrunjel

 

Preparare:

Compozitia pentru clatite se obtine din 300 g de faina, peste care se adauga cimbrul, turmericul, sarea, se amesteca bine si apoi se adauga treptat uleiul si apa/apa minerala, amestecandu-se constant si cu grija pentru a evita formarea cocoloaselor, pana se obtine o consistenta destul de lichida daca doriti clatite mai subtiri sau ceva mai groasa daca va plac clatitele mai groase. Tineti cont si de faptul ca, pe masura ce sta, aluatul are tendinta de a se ingrosa si aveti grija sa adaugati putin lichid de fiecare data cand sesizati ca si-a schimbat putin consistenta.

Ungeti suprafata tigaii cu foarte putin ulei, cu ajutorul unei pensule sau a unui servetel, lasati sa se incinga si apoi turnati aluatul de clatite cu un polonic asa incat sa acopere uniform suprafata tigaii. Cand marginile clatitei devin aurii si vedeti ca se poate intoarce, intoarceti clatita pe partea cealalta.

Dupa ce ati terminat de facut clatitele, pentru umplutura topiti branza la foc mic intr-o craticioara cu coada, amestecand constant ca sa nu se prinda. Intindeti branza pe toata suprafata clatitei, presarati deasupra vlastari de fasole mung in mod uniform si apoi rulati clatita. Procedati la fel cu restul clatitelor.

SALATA DE ROSII CU GULIE SI MACRIS

Ingrediente:

  • 8 rosii medii
  • 1 gulie
  • 10-15 frunze de macris
  • ½ lamaie
  • sare
  • 2-3 lingurite ulei floarea soarelui presat la rece

 

Preparare: 

Rosiile se spala bine si se taie cubulete. Gulia se curata si se taie julien. Macrisul se spala bine si se toaca foarte marunt. Se amesteca toate bine, se adauga sucul de lamaie, sarea si uleiul de masline, dupa care se amesteca din nou.

Desert: PRAJITURA MORCOVEATA

Ingrediente:

  • 400 g faina
  • 200 g fulgi de cocos
  • 5 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1 morcov mare
  • 50 g zahar
  • 100 g sirop de macese
  • 1 praf de copt

 

Preparare:

Fulgii de cocos se lasa la hidratat in apa timp de cel putin o ora. Morcovul se da pe razatoarea mica. Faina se amesteca cu praf de copt si zahar, se adauga uleiul, cocosul scurs, morcovul si siropul de macese (sau orice alt fel de sirop). Se amesteca bine pana se obtine o compozitie de consistenta unei smantani mai groase. Se pune intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt si se niveleaza. Timpul de coacere este de aproximativ 25 de minute, in cuptorul incalzit in prealabil. Dupa ce se raceste, se orneaza cu dulceata de macese.

*********************************************************************************************************

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*********************************************************************************************************

Felul 1: SUPA DE VARZA NOUA

 

Ingrediente:

  • 1,5 litri apa
  • 1 varza mica noua
  • 1 pastarnac
  • 1 morcov mare
  • 1/2 ardei rosu
  • 1/2 ardei verde
  • marar
  • foi de dafin
  • 2 lingurite ulei
  • seminte de ceapa neagra (kalonji)
  • 100 ml bulion
  • sare, piper dupa gust

 

Preparare:

 Mai intai se curata si se spala morcovul si pastranacul, morcovul se taie rondele, pastranacul se da pe razatoarea mare, dupa care se pun la fiert. Se taie varza si se framanta cu sare. Ardeiul se taie cubulete. Varza, ardeiul si foile de dafin se adauga dupa ce morcovul s-a inmuiat putin. Se lasa sa dea in cateva clocote pana fierb bine toate ingredientele. Se adauga apoi bulionul si semintele de ceapa neagra si se mai lasa 2-3 minute pe foc. La final se pune uleiul si patrunjelul tocat marunt, apoi se adauga sare si piper, dupa gust.

 Felul 2: PASTE COLORATE CU DOVLECEL

Ingrediente:

  • 250 g paste colorate (rosii, spanac)
  • 1 morcov
  • 1 dovlecel mic
  • ½ ardei rosu
  • ½ ardei verde
  • 4 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita curry
  • 1 lingurita chimen
  • 2 linguri cimbru
  • Sare si piper dupa gust

 

Preparare:

 Se pune apa la fiert pentru paste.

Intre timp morcovul se da pe razatoarea mica, ardeii se taie cubulete mici, dovlecelul se taie cubulete medii. Morcovul se pune la calit in uleiul de masline, se adauga chimenul si curry. Dupa aprox. 1-2 minute se adauga ardeiul si 100 ml apa si se lasa sa se caleasca sub capac.

Dupa ce apa a inceput sa fiarba se adauga pastele si se amesteca din cand in cand (puteti adauga in apa o lingurita de ulei ca sa nu se lipeasca intre ele). Dupa ce au fiert, pastele se scot si se scurg de apa intr-o strecuratoare.

Dupa ce morcovul, ardeiul si ceapa s-au, se pune dovlecelul, se mai adauga putina apa daca este nevoie si se mai lasa pe foc aprox. 5 minute, sub capac. La final se adauga cimbrul, sare si piper dupa gust.

 

 SALATA TABOULEH

Ingrediente:

  • 2 rosii micute
  • ½ ceapa rosie
  • 2 legaturi de patrunjel fara coada
  • 1 lingurita de quinoa (hidratata si spalata)
  • ½ lamaie
  • Sare
  • 2-3 lingurite ulei masline

 

Preparare:

Patrunjelul se spala bine si se toaca foarte marunt. Rosiilor li se scoate miezul, iar din pulpa se taie cubulete mici. Ceapa rosie se taie marunt. Se amesteca toate bine, se adauga quinoa hidratata cel putin o ora si apoi spalata, sucul de lamaie, sarea si uleiul de masline.

Se servește cu dressing proteic:

  • 2 lingurite smantana
  • apa
  • seminte de canepa

Se monteaza in castron pe o frunza de salata verde.

 

Desert: PRAJITURICA RAW din cocos

 Ingrediente:

  • 300 g fulgi de cocos
  • 4 linguri ulei de cocos
  • 100 g mac macinat
  • 100 g seminte de in macinat
  • 4 linguri miere

 

Preparare:

Cocosul se lasa la hidratat in apa timp de cel putin o ora (dar cu cat se hidrateaza mai mult cu atat mai bine, se poate lasa si peste noapte). Uleiul de cocos se aduce in stare lichida prin procedeul bain marie. Dupa ce se raceste, se adauga peste cocosul scurs de apa (nu in totalitate), peste inul si macul macinat si se amesca bine impreuna cu mierea. Compozitia se intinde uniform intr-un strat de aproximativ 2 degete, intr-un recipient plat de plastic, cu capac si se baga la congelator. Se poate servi dupa minim doua ore. Se scoate din congelator cu aprox. 30 min. inainte de servire. Excelent cu fructe de sezon.

*********************************************************************************************************

Felul 1: SUPA DE SFECLA ALBA

Ingrediente:

Preparare:

Legumele se curate de coaja, se spala. Se rade sfecla, se taie morcovii si cartofii. Lintea se spala bine. Se pun toate in apa clocotita si se fierb cca 15-20 min la foc mic. Apoi se adauga broccoli taiat bucati si fasolea verde, se lasa la fiert inca 5-7 minute. Spre final se pune sosul de rosii si amestecul de legume uscate. Dupa ce dau in clocot, se adauga sare dupa gust. Se presara apoi mararul taiat marunt si se opreste focul. Optional se pot adauga 2 linguri de ulei de masline.

Felul 2: PASTE CU LEGUME IN STRATURI

 

Ingrediente:

 

Preparare:

Pastele se pun la fiert cu putina sare. Apa trebuie sa ajunga pana la nivelul pastelor. Se acopera cu un capac. Dupa ce s-au fiert, se inchide focul si se adauga 1 lingura de ulei de masline pentru a nu se lipi intre ele.

Morcovul dat prin razatoare se caleste in 2 linguri de ulei de masline, apoi se adauga tofu taiat cubulete, sosul de soia si mai apoi ardeiul taiat felii mici. Se condimenteaza cu 1 lingurita de curry si se caleste 5-7 minute.

Se face un amestec din sos de rosii, sare, busuioc si oregano. Intr-un bol separat se da prin razatoare cascavalul. Jumatate din cantitatea de paste se pune intr-un vas termorezistent. Deasupra se intinde jumatate din cantitatea de legume calite, jumatate din sos si jumatate din cascaval. Se pune apoi deasupra cealalta jumatate de paste si se acopera cu restul de legume, sos si cascaval. Inainte ca vasul sa fie pus la cuptor, se acopera cu un capac termorezistent sau cu folie de aluminiu. Se lasa la cuptor timp de 15 minute.

SALATA CU O MULTIME DE VERDETURI

Ingrediente:

Preparare:

Toate ingrediente se spala bine. Ardeii se curata de samburi si se taie felii subtiri. La fel se taie si ridichile. Spanacul, salata iceberg si frunzele de ridichi se maruntesc, frunzele de salata romaneasca se rup cu maina in bucati mai mici. Se amesteca totul bine intr-un bol mare. Separat intr-o cana se face dressingul si se amesteca cu salata chiar inainte de servire.

 Desert:

FURSECURI CU CAJU

Ingrediente:

Preparare:

Faina se amesteca cu praful de copt, cu uleiul si cu turmericul pana se obtine o consistenta omogena. Se adauga treptat apa si se face un aluat moale care sa nu se lipeasca de maini. Suprafata mesei se presara cu faina, apoi aluatul se intinde cu sucitorul pana se obtine o foaie de 0.5 cm grosime. Se taie cercuri cu gura unui pahar. In fiecare cerc se pun 3-4 bucati intregi de caju, apoi marginile se ridica si se lipesc intre ele in forma de floricica. Fursecurile se aseaza apoi pe tava acoperita cu hartie de copt si pun in cuptorul incalzit in prealabil. Se lasă timp de 10-15 minute pe foc mediu.

*********************************************************************************************************

Felul 1:

CIORBA DE LEGUME CU TARHON, ZEAMA DE VARZA SI LAPTE DE COCOS

Ingrediente:

 

 

Preparare:

Se pune cam 1 l de apa la fiert într-o oala medie. In acest timp se curata morcovii, se taie bastonase subtiri, iar ardeiul se spala si se taie feliute mici subtiri. Orezul se pune intr-un castron mai mare si se clateşte. Cand apa fiebe se pun morcovii, iar dupa 5 min ardeiul, tarhonul si orezul, lasandu-se totul timp de 20 min la fiert. La final se adauga zeama de varza, lapte de cocos si daca mai este necesar apa (verificati consistenta ciorbei cu polonicul si asteptati sa dea un clocot).

Felul 2:

 

 CARTOFI PIURE CU SPANAC                                              

      

Ingrediente:

 

Preparare:

Cartofii se fierb in coaja cca 20 minute.

Intre timp se curata morcovii, se spala si se dau prin razatoare. Se spala spanacul si se marunteste. Intr-o tigaie adanca se incalzeste ulei, se adauga seminte de chimen si cand incep sa se prajeasca se adauga curry, se amesteca si imediat se adauga morcovii. Se calesc cateva minute, apoi se adauga spanacul maruntit si sare. Se lasa inca 5-7 minute si se opreste focul.

Cartofii se curata de coaja si se face piure-ul, se regleaza consistenta cu apa. Apoi se adauga amestecul de spanac si morcovi, se adauga sare si, daca e nevoie, putina apa.

 

SALATA VERDE          

                         

 

Preparare:

Salata si spanacul se spala bine si se maruntesc. Ardeiul se curata de seminte, se spala si se taie felii subtiri. Totul se amesteca intr-un bol potrivit, se adauga boabe de fasole mung incoltita. Se face dressing din sare, ulei de masline, suc de lamaie si busuioc. Se pune peste salata si se amesteca bine.

 

Desert:

BILUTE DELICIOASE CU STAFIDE SI CURMALE

 Ingrediente:                                                             

 

Preparare:

Curmalele se curata de samburi, se spala impreuna cu stafidele si se lasa in apa fierbinte timp de 20-30 min. Se strecoara apa si din fructe se formeaza o masa moale cu ajutorul furculitei. Din 1/2 de lamaie se stoarce sucul si se rade si coaja lamaii. Se adauga in fructe si se amesteca bine. Apoi se formeaza bilutele si se dau prin nuca de cocos.

*********************************************************************************************************

Felul 1:

SUPA DE LEGUME CU SPANAC

 Ingrediente:

 

Preparare:

Legumele se curate de coaja, se spala. Se rade sfecla, se taie morcovii si telina. Se pun in apa si se fierb cca 15 min la foc mic. Apoi se adauga ardeiul taiat felii si se lasa la fiert inca 5 minute. La final se pune spanacul si o crenguta de cimbru. Dupa ce dau in clocot se adauga sare si piper dupa gust. Se presara apoi patrunjelul taiat marunt si se opreste focul.

Felul 2:

SALATA DE FASOLE URIASA PESTRITA

 Ingrediente:

 

Preparare :

Fasolea se lasa la inmuiat peste noapte, apoi se pune la fiert intr-un litru si jumatate de apa cu o lingura de sare. Dupa ce a fiert se lasa la racit. Apoi se taie ardeiul si rosiile feliute, patrunjelul se taie marunt si se adauga peste fasole intr-un castron incapator, dupa care se amesteca toate bine, impreuna cu uleiul de masline si cu zeama de la jumatate de lamaie. Se adauga sare dupa gust.

Salata de fasole se serveste cu:

CHIFTELUTE DE MORCOVI SI FAINA DE NAUT

Ingrediente:

 

Preparare:

Morcovii se curata de coaja, se razalesc pe razatoarea mica şi se storc bine cu mainile. Se adauga apoi 3 linguri mari cu varf de faina de naut, 2 linguri mari de susan, asafetida, sare de Himalaya, piper si putin curry, dupa gust. Compozitia se amesteca cu mainile, se framanta si se formeaza chiftelute plate cu diametrul de 3,5 cm. In tigaie se pune putin ulei si se incinge la foc potivit. Dupa ce s-a incins uleiul se adauga chiftelutele. Se prajesc foarte repede, de aceea e recomandat sa ramaneti aproape de aragaz pentru a nu risca sa se prajeasca prea tare. Cand se scot se aseaza pe o farfurie acoperita cu un servetel de hartie (pentru a absorbi excesul de ulei) si se acopera pana la momentul servirii.

Desert:

STELUTZE cu alune de pădure

 Ingrediente:

 

Preparare:

Se amesteca faina cu praful de copt, se adauga laptele de cocos, stevia si zaharul vanilat si apoi se amesteca bine pana cand se formeaza o masa uniforma si faramicioasa. Treptat se adauga apa si se framanta pana cand se obtine un aluat moale, dar care nu se lipeste de maini. Se presara suprafata mesei cu faina si cu ajutorul sucitorului se intinde o foaie de cca 7 mm grosime. Se taie formele de stelute si se aseaza pe tava acoperita cu hartie pentru copt. Alunele de padure se prajesc 2 minute intr-o tigaie plata, fara ulei. Se pune cate o aluna pe fiecare steluta si deasupra cativa stropi de sirop. Stelutele se lasa la copt la foc mediu, timp de 15 minute, in cuptorul incalzit.

Din aceste cantitati ies aprox. 70 de bucati.

*********************************************************************************************************

Felul 1:

SUPA DE LINTE ROSIE

 Ingrediente:

 

Preparare:

Legumele se curata de coaja, se spala si se taie astfel: radacina de patrunjel – in felii subtiri, cartofii – in cubulete, morcovii se dau prin razatoare. Radacina de patrunjel si cartofii se pun la fiert in cei 3 litri de apa. In 5-7 minute se adauga lintea spalata in prealabil si morcovii si se lasa sa fiarba cca 15min la foc mediu. Se adauga sosul de rosii, sarea si condimente dupa gust. Se pune apoi patrunjelul taiat marunt si se opreste focul.

Supa de linte rosie se serveste cu

PAINITE cu susan

 Ingrediente:

 

Preparare:

Se amesteca toate ingredientele (in afara de susan). Apa se adauga la sfarsit ca sa reglati consistenta. Se framanta. Dupa ce se obtine o consistenta potrivita (moale, dar care nu se lipeste de maini) se lasa cam 5 minute sa rasufle. Se apoi fac painite rotunde (aprox. 20 bucati). Fiecare painica se ia si se umezeste pe jumatate intr-un castronel cu apa si apoi se trece prin seminte de susan. Se  aseaza pe tava acoperita cu hartie pentru copt si se pun timp de 15-20 minute in cuptorul incalzit in prealabil.

Felul 2:

NAUT CU SPANAC SI PRAZ

 Ingrediente:

 

Preparare:

Nautul se pune la inmuiat pentru 3-4 ore (se poate lasa si peste noapte) in cantitate mare de apa. Apoi se spala si se pune la fiert 30 min in 1 l de apa. Intre timp se taie prazul in rondele subtiri, frunze de spanac se spala bine si maruntesc. Intr-o tigaie adanca se incalzeste uleiul si se calesc spanacul si prazul timp de 5 minute. Apoi se adauga nautul fiert si apa. Se fierbe totul la foc mic cca 10 minute.

 

SALATA CU GULII SI FASOLE MUNG INCOLTITA

Ingrediente:

 

Preparare:

Gulia se taie in felii lungi si subtiri (cum se taie cartofii pai, dar mai subtiri), se marunteste salata si varza si apoi toate ingredientele se amesteca bine intr-un castron incapator.

 

Desert

CORNULETE CU RAHAT

 Ingrediente:

 

Preparare: 

Faina se pune intr-un castron incapator, se adauga praful de copt, fulgii de cocos si zaharul si se amesteca bine. Se pune apoi untul/uleiul si se adauga lapte pana cand se omogenizeaza compozitia si se obtine un aluat moale, dar care nu se lipeste. Se lasa un pic sa se odihneasca, iar intre timp se taie rahatul in cubulete. Aluatul se intinde apoi pe o suprafata plana si se formeaza o foaie subtire de forma dreptunghiulara, care se taie apoi in fasii de aprox patru degete latime. Fiecare fasie se taie apoi in triunghiuri, iar la baza triunghiurilor se pune rahatul, dupa care se ruleaza spre varf. Cornuletele se aseaza in tava cu hartie de copt si se baga in cuptorul incalzit in prealabil pana cand se rumenesc (aprox 15-20 de min). Dupa ce se racesc se pudreaza cu zahar pudra si se servesc proaspete.

*********************************************************************************************************

 Felul 1

SUPA DE CHIMEN (cu crutoane)

Ingrediente:

 

Preparare:

Mai intai se curata si se spala ceapa, morcovul, telina si ardeiul, dupa care se pun la fiert, cu sare si piper, dupa gust. Cand legumele sunt fierte, supa se strecoara. Chimenul se prajeste putin in ulei, apoi se adauga faina si se amesteca timp de jumatate de minut. Faina trebuie sa se prajeasca foarte putin, atentie sa nu se arda. Se stinge totul cu supa de legume pregatita mai devreme. Se mai lasa la fiert timp de 10 minute, apoi se strecoara. Se serveste cu crutoane de paine si frunze de patrunjel proaspete.

Crutoanele se obtin din paine taiata cubulete si lasata la cuptor in tava acoperita cu hartie de copt, timp de cateva minute, pana cand se rumenesc. Ca alternativa, pentru un plus de savoare, puteti sa prajiti in tigaie bucatelele de paine intr-un cubulet de unt.

Felul 2:

CARTOFI CROCANTI CU MALAI

Ingrediente:

 

Preparare:

Cartofii se curata, se spala si se taie in cuburi mari. Se pun intr-un castron incapator si se adauga uleiul, dupa care se amesteca bine. Se presara malaiul, curry, sarea si busuiocul si se amesteca din nou pana cand se acopera in mod uniform cartofii. Se aseaza apoi in tava acoperita cu hartie de copt si se lasa timp de aprox. 25 de min in cuptorul incalzit in prealabil (durata variaza in functie de cartofi, este indicat sa verificati cu o furculita daca sunt copti). Se servesc calzi.

SALATA DE IARNA

Ingrediente:

 

Preparare:

 Se curata, se spala si se dau pe razatoarea mica sfecla, ridichea, marul si morcovul. Se amesteca apoi cu uleiul, zeama de lamaie, sarea, piperul si putin hrean ras pe razatoarea mica.

Desert

CLATITE CU MAR

Ingrediente:

 

Preparare:

Se amesteca faina, cu zaharul si sarea, apoi se adauga uleiul si apa pana cand se obtine o pasta de consistenta unei smantani subtiri. Marul se curata, se spala si se da pe razatoarea mica. Marul razalit se adauga in compozitie si se amesteca bine. Se unge fundul tigaii cu un strat foarte subtire de ulei, inainte de fiecare clatita. Se pune cu polonicul suficienta compozitie cat sa acopere fundul tigaii in strat de aprox 2 mm. Se coc pe o parte, apoi se intorc pe cealalta si se scot intr-o farfurie una peste alta.

Se umplu cu magiun sau dulceata, la alegere.

*********************************************************************************************************

Trei deserturi simple si rapide:

PRUNE USCATE UMPLUTE CU NUCI

Ingrediente:

 

Preparare:

 Prunele se pun in apa fierbinte pentru jumatate de ora (fara samburi). Intre timp, nucile se rumenesc in tigaie fara ulei, dupa care prunele se umplu cu miezul de nuca. Se aranjeaza pe farfurie si se orneaza cu frisca.

PLACINTA KATIAPPLE (fara zahar sau alt indulcitor)

Ingrediente:

 

Preparare:

Se curața merele de coaja si se toaca in bucațele medii. Acestea se pun apoi la calit (*fara apa sau ulei) intr-o oala cu capac, la foc mic, pana cand devin moi. Bananele se taie rondele si se adauga peste mere, dupa care se amesteca impreuna cu scorțisoara si cu stafidele (daca alegeți sa folosiți stafide). Amestecul se mai lasa 2-3 min la calit si se ia de pe foc.

Faina se amesteca intr-un vas cu praful de copt si cu uleiul pana cand se omogenizeaza. Consistența se regleaza cu apa si se framanta pana cand se obține un aluat moale, care nu se lipeste. Acesta se imparte in doua jumatați. Forma de placinta/tava se unge cu ulei. Pe o suprafața neteda se presara faina si se intinde o foaie subțire cu sucitorul (cat de subțire posibil, avand grija sa nu se rupa). Foaia se pune in forma si se unge pe deasupra cu ulei (*pentru a evita inmuierea aluatului din cauza umpluturii). Umplutura se intinde uniform si apoi se pune deasupra cea de-a doua foaie de aluat. Marginile foilor se prind bine intre ele cu ajutorul degetelor, apoi placinta se baga timp de 30-40 de min. in cuptorul incalzit, la foc mediu.

PRAJITURELE DULCI-ACRISOARE

Ingrediente:

 

Preparare:

Se amesteca mai intai intr-un castron mare faina cu praf de copt, zahar, scorțisoara si nuca de cocos. Separat, se razaleste coaja de la lamai si se amesteca intr-un castronel cu zahar pudra ca sa nu fie amarui. Se adauga acest amestec peste faina, avand grija sa se distribuie uniform, sa nu se formeze cocoloase din cojile razalite. Rahatul se taie in cubulete mici si se amesteca pana cand este distribuit uniform. Se adauga apoi uleiul si sucul de la doua din lamai, dupa care se completeaza cu apa pana cand compoziția are o consistența moale, insa legata. Sucul de la cea de-a treia lamaie se pastreaza pentru insiropare. Pe o suprafata neteda se intinde aluatul pana cand se obtine o foaie de grosimea unui deget. Pana cand se incalzeste cuptorul, se pune hartie de copt in tava, iar aluatul se decupeaza cu forme de craciun – braduti, stelute, reni, ingerasi, sau orice fel de forme aveti. Apoi prajiturelele de diferite forme se baga la cuptor timp de aproximativ 15-20 de min. Dupa ce se racesc, cu ajutorul unei pensule de bucatarie sau al unei linguri prajiturelele se insiropeaza cu sucul de lamaie indulcit.

*********************************************************************************************************

Felul 1

SUPA DE SFECLA ROSIE (varianta cu linte rosie)

Ingrediente:

 

Preparare:

 Se pune apa la fiert. Sfecla se curata de coaja, se spala bine si se da prin razatoarea mare, dupa care se pune in apa clocotita. Cand incepe sa fiarba, se lasa la foc mic. Se curata morcovii si cartofii, se spala si se taie (morcovii – rondele subtiri, cartofii – cubulete). Se adauga in apa in care fierbe sfecla si se lasa sa fiarba impreuna la foc mic. Se spala lintea rosie, se adauga in supa si se lasa sa fiarba 10 min. Se adauga frunze de dafin, sare, piper dupa gust, amestec de legume uscate si se mai lasa sa dea un clocot. Dupa ce se stinge focul, se adauga verdeata tocata marunt si apoi se lasa supa sub capac 10-15 minute.

Felul 2:

PILAF CU VARZA DE BRUXELLES

Ingrediente:

 

Preparare:

Orezul se spala bine in 3-4 ape, se adauga in apa clocotita si se lasa la fiert la foc mic timp de 5-7 minute. Intre timp se spala si se taie in jumatati varza de Bruxelles. Ardeiul se curata de seminte, se spala si se taie feliute. Se adauga sarea, curry, varza si ardeiul in orez. Se amesteca si se acopera cu un capac. Se lasa sa fiarba la foc mic 10 minute.

SALATA PORTOCALIE (din dovleac galben pentru placinta)

Ingrediente:

 

Preparare:

 Dovleacul si morcovii de dau prin razatoarea mare, verdeata se taie marunt, se adauga restul ingredientelor si se amesteca bine.

Desert

BILUTE MACROBIOTICE

Ingrediente:

 

Preparare:

Curmalele se spala si se lasa in apa calduta timp de 30 min. Se curata de samburi si se formeaza o masa moale cu ajutorul furculitei. Se maruntesc nucile si se adauga peste curmale. Se amesteca bine, se formeaza bilutele si se dau prin susanul putin prajit in tigaie in prealabil (fara ulei).

*********************************************************************************************************

Felul 1

SUPA DE ROSII

Ingrediente :

 

Preparare:

Într-un litru de apă se fierb orezul, ceapa și morcovul timp de 20 de minute. Se adaugă sucul de roșii, uleiul, sarea și pătrunjelul fin tocat. Se lasă să mai dea câteva clocote.

Felul 2

CARTOFI DULCI CU LEGUME

Ingrediente:

 

Preparare:

Morcovii tăiați rondele se călesc în ulei împreună cu ghimbirul tăiat feliuțe subțiri. După ce s-au călit se pune jumătate de cană de apă și se  adaugă cartofii tăiați cubulețe si se lasă la înnăbușit sub capac. După 5 minute se adaugă fasolea verde, ardeiul tocat și conopida și un pic de apă, dacă este nevoie. Se mai lasă aprox. 10-15 minute să fiarbă sub capac la foc mediu și se drege cu sare, piper, verdeață după gust.

Desert

PRAJITURA CU CITRICE

Ingrediente :

 

Preparare:

Se amestecă mai întâi într-un castron mare făina cu praf de copt, zahăr, scorțișoară și nucă de cocos. Separat, se răzălește coaja de la lămâi și portocale și se amestecă într-un castronel cu zahăr pudră ca să nu fie amărui. Se adaugă acest amestec peste făină, având grijă să se distribuie uniform, să nu se formeze cocoloașe din cojile răzălite. Se adaugă apoi uleiul și sucul de la cele două portocale și de la una din lămâi, după care se completează cu apă până când compoziția are o consistență moale, însă legată, trebuie să nu curgă de pe lingură. Sucul de la cea de-a doua lămâie se păstrează pentru însiropare. Până când se încălzește cuptorul, se pune hârtie de copt în tavă și se presară cu nucă de cocos. Apoi se întinde compoziția în mod uniform, se presară deasupra zahăr brun și se bagă la cuptor timp de aproximativ 30-35 de min. După ce se răcește, sucul de la cea de-a doua lămâie îndulcit cu miere sau zahăr pudră, se întinde pe toată suprafața prăjiturii.

*********************************************************************************************************

Felul 1:

SUPĂ DE MAZĂRE GALBENĂ

 Ingrediente:

 

Preparare:

Mazărea se pune la fiert 20 min, după care se adaugă legumele tăiate cubuleţe. Se mai lasă la fiert 15 min și se adaugă sare, piper, oregano, coriandru măcinat. La sfârşit se adaugă 100 g de maioneza amestecată cu sos de soia şi apă. Când supa dă un clocot se închide focul și se adaugă verdeaţa tăiată mărunt.

 

Felul 2:

Orez Narayana (de post)

Ingrediente:

 

Preparare:

Se spală bine orezul și lintea. Cei trei morcovi se dau pe răzătoare (partea mare). Conopida se taie în bucățele mici. Ghimbirul se curăță de coajă și se dă prin răzătoare. Se pun toate ingredientele la fiert într-o oală cu 4 căni de apă și se adaugă sare, curry și amestec de legume uscate, după gust. Se fierb timp de 15 min, se închide focul și se mai lasă 5 min în oala acoperită cu capac înainte de a fi consumat.

Frigărui Veggie

Ingrediente:

 

Preparare:

Tofu se taie în cubulețe mari, în tigaie se pune o lingură de ulei la încins, se adaugă o jumătate de linguriță de curry, se amestecă 2-3 sec. și se pune tofu la prăjit, după care se amestecă din când în când, astfel încât tofu să se rumenească pe toate părțile. După 2 min. se adaugă sosul de soia și oțetul balsamic, se amestecă și se oprește focul.

Dovleacul se curăță de coajă, se spală și se taie în cubulețe mari. În tigaie se pun 2 linguri de ulei la încins, se adaugă cealaltă jumătate de linguriță de curry, se adaugă cubulețele de dovleac și se toarnă jumătate de cană de apă. Apoi se amestecă și se acoperă cu un capac, după care se lasă la foc aprox. 7 minute, până când se înmoaie dovleacul, însă nu într-atât încât să se împrăștie. Se sărează după gust.

Castraveții se spală și se taie rondele mai groase. Gogoșarii se spală, se curăță de semințe și se taie în feliuțe mai groase.

Ingredientele se pun pe bețișoare în ordinea dorită, după preferințele fiecăruia.

Ingredientele pot varia după cum doriți. Cei care consumă doar hrană crudă, pot pune pe băț doar legume proaspete.

 

Desert:

 Brioșe cu lămâie Gourhari

Ingrediente:

Aluat:

 

Glazură:

Sucul de la 1 lămâie + 2 linguri de zahăr-pudră

Preparare:

Pentru aluat, se amestecă mai întâi ingredientele uscate (făină, zahăr, zahăr vanilat, coajă rasă de lămâie, praf de copt). Apoi se adaugă sucul de lămâie, uleiul şi chefirul. Se amestecă bine până când se obţine o compoziţie omogenă de consistenţa smântânii. Compoziţia se toarnă apoi în formele de brioşe şi se pune la copt timp de aprox. 20-25 de min. în cuptorul încălzit în prealabil.

După ce scoateţi brioşele din cuptor, le lăsaţi să se răcească timp de aprox. 15 min, apoi preparaţi glazura din sucul de la 1 lămâie întreagă amestecat cu 2 linguri de zahăr pudră şi turnaţi glazura peste brioşe.

*********************************************************************************************************

Felul 1:

 Supa cu tofu

Ingrediente:

Preparare:

Cartofii si tofu se se taie in cubulete, prazul si morcovii se taie in rondele, iar patrunjelul se toaca marunt. Intr-o oala de 3 litri se pun la fiert mai intai morcovii si cartofii, dupa ce acestea se inmoaie se adauga prazul, cubuletele de tofu, amestecul mexican, boabele de coriandru si se mai lasa la fiert aproximativ 10 min. La final se pune patrunjelul, sarea, piperul si 3 linguri de ulei de masline.

 Felul 2:

Gogosari umpluti

Ingrediente:

Preparare:

Se pregateste umplutura: orezul se spala si apa se lasa sa se scurga. Ceapa se taie marunt, morcovul se taie in felii subtiri, se incinge uleiul in tigaie, se adauga ceapa si se prajeste 2-3 minute pana cand se rumeneste. Se adauga morcovul si curry, se amesteca bine si apoi se pune orezul peste care se toarna 200-250 ml apa si se sareaza dupa gust. Se amesteca bine si cand compozitia incepe sa fiarba, focul se da la mic si tigaia se acopera cu un capac, dupa care se lasa sa fiarba timp de 15 min si apoi se ia de pe foc.

Gogosarii se spala, se taie partea din jurul coditei prin care se va introduce orezul, se curata de seminte, se umplu cu orez si se aseaza pe tava acoperita cu hartie de copt. Se pun in cuptor incalzit timp de  20-30 min. la foc mediu.

 Salata de iarna cu varza murata

Ingrediente:

Preparare:

Cartofii si morcovii se fierb in coaja, apoi se curata, se taie cubulete si se pun intr-un castron. Se adauga varza murata tocata. Ceapa verde  si patrunjelul se taie marunt, toate ingredientele se amesteca si apoi se asezoneaza cu ulei de masline, sare si piper, dupa gust.

Desert:

 Prajitura cu gem

Ingrediente:

Preparare:

Se amesteca mai intai ingredientele uscate (faina, zahar, praf de copt, turmeric). Se adauga uleiul si se amesteca pana cand se obtine o consistenta omogena. Apoi se adauga chefirul treptat si se framanta pana cand aluatul devine moale, insa nu se lipeste de maini. Se ia o bucatica din aluat (aproximativ de forma si dimensiunea a doua degete pe lungime si pe latime) si se pune in congelator timp de 10 minute. Aluatul se intinde cu sucitorul si se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt, astfel incat marginile sa fie putin ridicate. Se acopera cu un strat de gem, dupa care aluatul din congelator se da pe razatoarea mare pe toata suprafata acoperita de gem. Se pune in cuptorul incalzit pentru aproximativ 30 de minute. Optional, dupa ce prajitura este gata pe deasupra se poate presara susan un pic prajit in tigaie.

********************************************************************************************************

Felul 1:

SUPĂ CREMĂ DE DOVLEAC

Ingrediente:
• 1,5 kg dovleac (cu cât mai portocaliu cu atât mai bine)
• 2-3 cartofi
• 2 morcovi
• condimente: ghimbir, piper, curry, sare roz de Himalaya (sau sare obișnuită)
• pătrunjel verde

Preparare:
Dovleacul se taie în bucăți mai mari, se scot semințele și se curăță de coajă. Se adaugă apă până se acoperă bucățile de dovleac și se pune la fiert. Apoi, se adaugă cartofii și morcovii curățați și tăiați. Se lasă la fiert timp de 15-20 min până când se înmoaie legumele.
Se adaugă condimente după gust: ghimbir, piper, curry, sare.
Se dă prin blender pentru a obține consistența unei supe cremă, se mai lasă să dea o dată în clocot, iar la final se adaugă pătrunjel verde tăiat mărunt.

Felul 2:

OREZ COLORAT

Ingrediente:
• 1 cană orez Basmati;
• 2.5 căni apă
• 300 g dovleac galben;
• 200 g țelină;
• 1 ardei kapia roșu sau 1 gogoșar roșu;
• 200 – 300 g brocoli;
• 50 g ulei de palmier sau de cocos

Condimente:
• sare;
• 1 linguriță legume uscate;
• 1 linguriță chimen;
• 1 linguriță curry.

Preparare:

Se curăță legumele. Ardeiul, dovleacul și țelina se taie în felii subțiri (pai). Brocoli se rupe în crengute mici. Orezul se spală bine.
Într-o cratiță se pune ulei și se prăjește curry și chimen. Se adaugă țelina și se acoperă pentru 2 minute. Dacă e nevoie se adaugă puțină apă pentru a nu se prinde. Ulterior se adaugă orezul și se amestecă 1 minut. Se adaugă apa, iar când începe să fiarbă, se dă focul la mic și se acoperă cu capacul. Dupa 2-3 minute se adaugă dovleacul, brocoli, ardeiul, sarea și amestecul de legume. Se mai lasa la fiert 5 minute cu capac, se oprește focul și se mai păstrează acoperit încă 5-10 minute.

SALATĂ DE SFECLĂ CU TOFU

Ingrediente:
• 3 sfecle medii
• 1-2 roșii
• 100 g tofu
• 100 g chefir de soia sau maioneza de post
• jumătate de legătură medie de pătrunjel/mărar
• 2 linguri de porumb dulce
• 1 lingură suc de lămâie
• 1 lingură de ulei (preferabil nerafinat)
• sare și piper după gust

Preparare:
Sfecla se fierbe în coajă, se curăță și se dă pe răzătoare (mare). Roșiile se taie cubulețe medii, tofu se taie de asemenea în formă de cubulețe, verdeața se toacă mărunt, se adaugă porumbul, chefirul sau maioneza, lămâie, ulei, sare și piper și se amestecă toate ingredientele.

Desert:
PRĂJITURĂ CU BUCĂȚI DE MERE

Ingrediente:
• 400 g făină
• 100 g miere sau zahăr brun
• 400-500 ml chefir, sana sau lapte batut (sau produse asemănătoare pe bază de lapte de soia)
• 1 lingură oțet de mere
• 60-70 g ulei
• 6 mere medii curățate de coajă și tăiate feliuțe

Preparare:
Se amestecă ingredientele uscate și separat ingredientele lichide. Se adaugă compozitia lichida în cea uscată și amestecă până când se obține un aluat de consistența smântânii. Acesta se pune în tava acoperită cu hârtie de copt și apoi se bagă în cuptorul incalzit în prealabil, unde se lasă timp de aprox 30-40 min (la foc mic). Dupa ce se răcește, se acopera cu o cremă la alegere (frișcă, sirop de lămâie etc.).

PS. Produsele pe bază de lapte de soia se fac în felul următor: se face laptele de soia, se adaugă sucul de la o jumătate de lămâie și se lasă până când consistența devine asemănătoare cu cea a chefirului.

 

 ********************************************************************************************************

Felul 1:

SUPĂ DE LINTE

 Ingrediente:

 

Mod de preparare:

Lintea se spală și se pune la fiert. Se lasă sa fiarbă cam 10-15 minute înainte să se adauge celelalte legume.Țelina se dă prin răzătoare, la fel și morcovii. Cartofii se taie în cubulețe.Se pun toate legumele peste linte și, dacă este necesar, se mai pune apă și se lasă să fiarbă cca 15-20 min. Se adaugă sosul de roșii, sarea și condimente dupa gust. Se pune apoi pătrunjelul tăiat mărunt și se oprește focul.

Felul 2:

 Orez de Venezuela

Ingrediente:

 

Mod de preparare:

Orezul se pune la fiert . Dupa 10-15 minute când orezul este fiert, acesta se strecoară.

Bananele se taie felii. Intr-o tigaie mare se pune ulei, se adaugă chimen sau semințe de ceapă neagra, curry și se prăjesc câteva secunde. Apoi se adaugă bananele și se călesc la foc mediu 1min. în condimente. Se adauga orezul și sare dupa gust. Se mai lasă 1 minut și la final se adaugă pătrunjelul tăiat mărunt.

 

Salată de iarnă, varianta 1

Ingrediente:

 

Mod de preparare:

Sfecla se dă pe răzătoarea mare, usturoiul se dă pe răzătoarea mică, iar pătrunjelul se toacă mărunt. Cele trei ingrediente se amestecă într-un castron și se adaugă germenii de năut, uleiul de măsline, sucul de lămâie/grapefruit, piperul, sarea și sosul de soia.

Dacă nu se ține post, se poate adăuga urdă sau telemea dulce tăiată în bucățele mici.

Desert:

Biluțe dulci (Haribols)

Ingrediente:

(Pentru varietate se pot adăuga 1,5-2 linguri praf de roscove ca înlocuitor de cacao)

 

Mod de preparare:

Se zdrobesc biscuiții în bucăți mici. Se adaugă restul ingredientelor și se fac biluțe cu diametrul de 3 cm. Cu laptele de soia se reglează consistența. Se rostogolesc în susan prăjit sau în fulgi de nucă de cocos.

********************************************************************************************************

Felul 1: CIORBĂ DE PRAZ

 Ingrediente:

 

Mod de preparare:

Se toacă ceapa și prazul cuburi și se pune apa la fiert. Când apa fierbe în clocot, se adaugă orezul spălat bine, morcovul dat prin răzătoare, cartofii tăiați cubulețe mici și puțină sare. După ce au fiert zarzavaturile (aproximativ în 15 minute) se adaugă sucul de roșii, sarea și verdeața tocată. Se ia de pe foc. Uleiul se adaugă la momentul servirii.

Se servește cu PÂINIȚE SIMPLE DE VRINDAVAN

 Ingrediente:

 

Mod de preparare :

Se amestecă toate ingredientele (în afară de tărâțe). Se frământă. După ce se obține o consistență potrivită (moale, dar care nu se lipește de mâini) se lasă cam 5 minute să răsufle. Se apoi fac pâinițe rotunde și se rulează prin tărâțe. Se pun timp de 15-20 minute în cuptorul încălzit în prealabil.

 Felul 2: PLĂCINTĂ CU PASTE

 Ingrediente:

 

Mod de preparare:

Pastele se pun la fiert cu puțină sare. Apa trebuie să ajungă până la nivelul pastelor. Acestea se acoperă. După ce pastele au fiert, se lasă la răcit și se adaugă 1 lingură de ulei de măsline pentru a nu se lipi între ele.

Morcovul dat prin răzătoare se călește în 2-3 linguri de ulei de măsline, apoi se adaugă ceapa mărunțită si mai apoi ardeiul tăiat felii mici. Se condimenteaza cu 1 linguriță de curry si o linguriță de chimen.

Pastele se pun într-un bol, se adaugă legumele călite și pasta de tofu, după care se amestecă bine. Jumătate din compoziția de mai sus se pune într-un vas termorezistent. Deasupra se adaugă jumătate din roșiile tăiate felii și se condimenteaza cu busuioc sau oregano, după gust. Se pune apoi deasupra cealaltă jumătate din compoziția de paste și se acoperă cu feliile de roșii rămase. La alegere, se poate pune și pătrunjel verde peste roșii. Înainte ca vasul să fie pus la cuptor, se acoperă cu un capac termorezistent sau cu folie de aluminiu. Se lasă la cuptor timp de 15 minute.

Desert: PRĂJITURĂ CU PRAF DE ROȘCOVE (ŞIAMASUNDAR)

Ingrediente:

 

Se amestecă bine componentele uscate și separat componentele lichide. Apoi se adaugă compoziția lichida în cea uscată și se amestecă până când se obține un aluat de consistența smântânii. Se pune timp de aprox 45 min în cuptorul încălzit în prealabil. Dupa ce se răcește, se ornează cu o cremă la alegere.

Leave your comment

Your Name: (required)

E-Mail: (required)

Website: (not required)

Message: (required)